GENSKO AKTIVNA KOZMETIKA: NOVA SMER V KOZMETIKI

SCIENTIFIC_DNA_SMALL

Ali lahko «aktiviramo» mladost v zrelih letih? Ali lahko «aktiviramo» mladost kože v zrelih letih? Kako učinkovito uravnavati najbolj zapletene procese v kožnih celicah? Ali obstaja način, s katerim bi spremenili vpliv dednih faktorjev na kožo?

Od takrat, ko je bil v začetku 21. stoletja dešifriran človeški genom, je sodobna kozmetična znanost pripravljena odgovoriti: vse je mogoče!

Kaj vemo o genih?

Prvič, geni so nosilci dednosti, ki jih podedujejo otroci  od staršev. Drugič, geni so deli molekul DNK, ki vsebujejo informacije o beljakovinah. Beljakovine so po drugi strani odgovorne za delovanje celega organizma. Tretjič, količina genov je pri vseh ljudeh enaka, individualne razlike so povzročene s polimorfizmi — strukturnimi modifikacijami DNK, ki pripadajo samo enemu človeku.

2

In kako delujejo geni?

Geni zaženejo kaskado biokemičnih reakcij, ki so usmerjene v sintezo beljakovin — glavnega gradnika organizma. Za ta proces se je sprejel naziv ekspresija genov in prav on lahko podleže spremembam, tako negativnim kot tudi pozitivnim. Med faktorji, ki vplivajo na spremembo ekspresije genov so okolje, življenjski slog, prehrana in stres. Iskanje možnosti za vplivanje na aktivnost genov, zvišati ali znižati raven njihove ekspresije predstavlja celotno sodobno genetsko kozmetiko.

Zadnje znanstvene raziskave na področju dermatologije in genskega inženiringa so pokazale, da so staranje kože ter njeni funkcionalni odkloni povezani predvsem s številnimi spremembami ekspresije genov glede na:

  • metabolizem in detoksikacijo, povezano s kopičenjem toksinov in nečistoče, z oksidativnim stresom, ki ga povzroča UV sevanje
  • sintezo strukturnih elementov kože in uravnavanja aktivnosti signalnih beljakovin, predvsem faktorji rasti;
  • imunski sistem, ki je odgovoren za reaktivnost kože in njeno nagnjenost k vnetnim procesom;
  • uravnavanje presnove maščob in nastajanje odvečne teže, ki je dedno pogojena.

GENSKIN – prva profesionalna linija genetskega nadzora nad staranjem kože.

Vsi izdelki temeljijo na delovanju biotehnološkega kompleksa Matrigenics 14G, ki ga pridobivajo iz spor morske alge Undarie pinnatifida, ki deluje na oblikovanje zunajceličnega matriksa . Deluje na obnavljanje celotnega življenjskega cikla kolagenskih in elastinskih vlaken, aktivizacijo sinteze hialuronske kisline in spodbuja podaljšano življenjsko dobo kožnih celic.

Strokovnjaki inštituta ERICSON LABORATOIRE so med prvimi izdelali kozmetične izdelke, ki aktivno delujejo na ekspresijo genov in so izdelali popolnoma nov način rešitve estetskih in starostnih sprememb kože.

GENETIX SLIM – genetsko aktivna metoda oblikovanja telesa in pri borbi s celulitom.

Zahvaljujoč delovanju na genetski aparat celic sedaj lahko nadzorujemo metabolizem maščob in bistveno uravnavamo vpliv dednosti. Biokompleks Timiline deluje na nivoju DNK in poveča ekspresijo gena FIAF. S tem se upočasni lipogeneza s stimuliranjem sinteze adipocitokina FIAF, aktivira se lipoliza, zmanjša se količina adipocitov in omeji rast maščobnih tkiv.

SENSITIVE PRO

Leta 2016 je podjetje ERICSON LABORATOIRE na trg uvedlo najnovejšo rešitev na področju genetske kozmetike pri negi reaktivne kože — linijo SENSITIVE PRO. Inovativni biotehnološki kompleks Sepicalm S učinkovito modulira ključne gene, ki sodelujejo pri nastajanju in širjenju celičnega stresa in vnetnih procesov ter znižuje aktivnost  provnetnih citokinov in interlevkinov.

Inovativna rešitev pri izredno občutljivi koži Sensitive Pro francoske kozmetične blagovne znamke Ericson Laboratoire